Skip to content

Budownictwo i architektura : Centrum rekreacyjne / Olgga Architekci

1 miesiąc ago

508 words

Olivier Campagne W tym tygodniu przedstawiamy kolejną pracę konkursową Olgga Architects, tym razem drugą propozycję ośrodka rekreacyjnego w Paryżu.
20.
arrondissement.
Dalsze zdjęcia i opis od architektów po przerwie.
Paczka wyznaczona do projektu znajduje się na rogu rue de Buzenval i Rue des Haies w Paryżu.
20.
arrondissement.
Na działce znajduje się obecnie stare centrum dystrybucji energii elektrycznej, zbudowane przez EDF w 1908 roku z kamiennych bloków nad metalową ramą.
Obecny stan budynku, a także jego zainteresowanie dziedzictwem architektonicznym przekonały nas do zachowania koperty konstrukcyjnej.
Symbiotyczny związek istniejącej przestrzeni przemysłowej ze współczesną konstrukcją pozwoli na łatwe rozpoznanie DNA budynku i podtrzyma ten odrębny punkt miejski.
artefactorylab, Olivier Campagne To współczesne rozszerzenie powinno jednocześnie wyróżniać się jako nowa architektura, służyć jako przeciwwaga dla istniejącego budynku i subtelnie wtapiać się w otoczenie miejskie.
Gęstość programowa obejmuje elewację budynków na wszystkich trzech poziomach.
Jeśli chodzi o pojawiające się dowody programu i działalności, chcieliśmy, aby wyglądało na czyste, proste i czytelne.
Ta pozorna prostota zapewnia wysoką wydajność funkcji i elastyczność.
Chodzi o to, aby zaproponować strukturę w stylu artystów.
studio, z ekspansywnymi woluminami łatwo dostosowanymi do przyszłych zastosowań.
Manifestacja jest (di) widoczna w warstwach programowych.
W ten sposób objętości każdej podłogi przenikają i gniazdują w następnej, czego wynikiem jest konfiguracja rosyjskiej lalki.
Znaczna wysokość istniejącego budynku pozwala na uniesienie się tego zespołu w środku.
Na każdym poziomie woluminy oddzielają się, a szyba staje się bardziej przyciemniona.
Wyraża to nasze pragnienie postrzegania działań w dyskretny sposób.
Odwiedzający, poprzez swoją różnorodną działalność, aktywują fasady Centrum.
Elewacje Fasady górnego piętra są zwykle pokryte glazurowanymi panelami, a kąty widzenia zapewniają wiele poziomów percepcji.
Aby szanować prywatność klienta, programy publiczne są w pełni widoczne na poziomie ulicy i są zasłaniane za coraz bardziej nieprzejrzystymi szybami, gdy wznosi się elewacja.
To potrójne oszklenie jest izolujące, składające się z międzywęzłowej próżni otoczonej metalową miedzianą siatką.
Konstrukcja nośna składa się ze skumulowanego systemu kratowego.
Trzy kraty odpowiadające trzem poziomom spoczywają na tradycyjnej strukturze ukrytej pod grubością istniejącego budynku.
Aby uzyskać optymalną funkcjonalność, wejście Centrum znajduje się przy rue de Buzenval, w samym sercu budynku.
Przestrzenie gościnności na poziomie ulicy są otwarte przede wszystkim na zewnątrz.
Wygląd tych przestrzeni jest celowo neutralny, więc każdy odwiedzający może stworzyć swoje własne doświadczenie.
Sekcje budowlane W celu pogodzenia wizerunku nowoczesnych obiektów użyteczności publicznej z istniejącym budynkiem przemysłowym, nowy gmach wkomponuje się harmonijnie w sąsiedztwo.
Pełen mieszkańców, Centrum Aktywności będzie wygrzewać się w słońcu spokoju i ciepła.
Architekt: Olgga Architects Lokalizacja: Paryż, Francja Klient: City of Paris Zespół: Cet Powierzchnia: 1,718 m2 SHON Schedule: wrzesień 2010 Misja: Konkurs, ranking, 2 zdjęcia: artefactorylab, Olivier Campagne
[więcej w: podesty magazynowe, maszyny pakujące, blachodachówka gontopodobna ]

Powiązane tematy z artykułem: blachodachówka gontopodobna maszyny pakujące podesty magazynowe